Každá žena má jinak tvarovanou postavu. Přesto existují určité shodné prvky, díky kterým můžeme ženské typy postav rozdělit do určitých skupin. Je důležité znát tvar Vašeho těla, neboť od něho by se měl odvíjet výběr Vašeho oblečení. Každému typu postavy některé střihy, barvy a materiály vysloveně sluší a v jiných může naopak postava vypadat velmi nelichotivě! Pokud si dosud nejste jistá, jaký tvar těla vlastně máte, můžete zapátrat na internetu či v knížkách, kde najdete celou řadu obrázkových návodů, jak typ postavy určit. Mezi základní typy postavy patří: tzv. přesýpací hodiny, trojúhelníkový tvar postavy, obdélníkový a kulatý.
žena v póze

Tvar těla a jeho vliv na výběr oblečení

Pokud již znáte tvar Vašeho těla, zaměřte se na pravidla, které by mělo splňovat Vaše oblečení, aby Vaše křivky mohly vyniknout. Dobře zvolené oblečení dokáže lepší partie zdůraznit a naopak ty ne zcela dokonalé potlačí či zamaskuje. Neděste se toho, že budete muset vyměnit kompletně celý šatník a bude Vás to stát celé jmění. Bohatě Vám pro začátek postačí pár základních kvalitních dobře kombinovatelných kousků. Je na čase najít si takové oblečení, které bude vhodné pro Vaše proporce, váhu a barevný typ.
v červeném saku

Respektujte tvary těla!

Tvar těla zůstává po celý život téměř stejný, nemůžete jej nijak výrazněji změnit dietou ani cvičením, protože je dán geneticky a typem kostry. Podobné je to s ukládáním tuku, některým ženám se ukládá spíše v bocích, a tak se mohou pyšnit útlejším pasem a naopak ženy, kterým se ukládá hlavně na břiše, mají rovnější spodní část těla. Ženy by si také měly uvědomit, že mají od přírody více podkožního tuku než muži, protože jej jejich tělo potřebuje. Zkrátka smiřte se svými tvary, přijměte své tělo takové, jaké je a pomozte mu nechat vyniknout.
elegantní bílá

Základní pravidlo

Při výběru oblečení se zaměřte nato, aby Vaše postava působila souměrně a vyváženě. To v praxi znamená, že ramena a boky by měly být v rovině, prsa jsou pěkně vytvarována, Váš pas je pěkně viditelný a máte oblé boky.